Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

in vino veritas #7


-"ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται"
-"το ψέμμα βγάζει λουλούδια, ποτέ καρπούς"
-"ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο"

υπάρχουν πολλές παροιμίες, πολλή λαϊκή σοφία που διαμορφώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, με αλλεπάλληλα πειράματα δοκιμής και σφάλματος. η εμπειρία ξεχασμένων προγόνων το επιβεβαιώνει. σαν παιδί -που αμφισβητεί τα πάντα- νόμιζα ότι ήμουν πολύ εξυπνότερος από όλους αυτούς, μέχρι που πλήρωσα τα λάθη μου για να μάθω ότι όντως τα ψέμματα δεν βγάζουν πουθενά.

είναι ένας τοίχος σε μια σιδηροδρομική γραμμή, άπαξ και πάρεις αυτή την διαδρομή θα έχεις δύο, ίσως τρεις διασταυρώσεις για να αλλάξεις πορεία. τρεις ευκαιρίες να σταματήσεις τον πόνο που θα προκαλέσεις σε σενα και σε άλλους. δείξε μου έναν ουρανοξύστη που χτίστηκε με ψέμματα στα θεμέλια του και θα σου πω πότε θα πέσει. πως είναι δυνατόν κάτι που συντηρείται με ψέμματα να αξίζει να ζήσει; δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχει ευγενής σκοπός που να αγιάζει το μέσο, αν κάποια κατάσταση δεν αντέχει την αλήθεια, ας καταρρεύσει. οτιδήποτε έχει υγιείς ρίζες και είναι ειλικρινές, θα μπορέσει να αντέξει πικρές αλήθειες. λίγος πόνος είναι προτιμότερος από πολύ πόνο.
να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους. γιατί αν λερωθεί μια φορά το όνομα σου με ψέμματα, δύσκολα καθαρίζει ("Ο ψεύτης δεν πιστεύεται κι όταν αλήθεια λέει").
Βίβα!


(in vino veritas ή αλλιώς: χαιρετίσματα από την κόλαση του αλέξανδρου προδρόμου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου